Настояват за разкриване на нови тайни в Хераклея Синтика

17/12/2022 13:16 0 Коментирай

Публикуваха научно издържан анализ на резултатите от разкопките в античния град край Петрич - Хераклея Синтика.

Включени са в книга на Людмил Вагалински - ръководител на ареологическите разкопки в района на село Рупите, в подножието на вулката "Кожух".

Книгата още не е отпечатана на хартия, но вече е качена на сайта на Archaeologia Bulgarica, за да бъде достъпна безплатно за всички, които се интересуват от възникването и етническия състав, от религията и некрополите, от разкритата архитектура и административното устройство, от стопанското развитие на античния град. „Хераклея Синтика. История чрез археология“ в две части, предоставя на читателя и надеждна хронология.

Античният град бил населяван от тракийкото племе Синти. От изследвания става ясно, че градът се е свързва с племето Синти от Елнистическата епоха, и че първоначално града е носил името на племето Синтике.

През 212 година преди Новата ера, Филип V го преименувал на Хераклея, но по - късно при Персей Хераклея Синтика станала част от македонските полиси и от съюзната държава, която била управлявана от Антигоните, смятани за последните представители на династията.

Намереният град е едно от големите богатства на страната ни. Много още предстои да се изследва и намери,много още работа имат археолозите,но със сигурност Хераклея Синтика ни дава безценна информация за начина на живот на хората.

Припомняме, че бе открита масивна каменна стела - плоча, с надпис на латински език. След разчитането точно на този епиграфски паметник, който представлява едикт от имеператор Галерий, с който се възстановяват правата на гражданите се разбира, че това е бил античния град Хераклея Синтика. Към момента са разкрити отчасти два жилищни занаятчийски квартала, римска крепостна стена, ранно християнски погребения, помощни помещения към централния площад. Откриват се множество колони, част от антични скулптури, запазени останки, което показва, че централния площад на древния град е бил на едно и също място в продължение на 800 години.

Ареолозите настояват да продължат разкопките на този изключително богат и красив град, който в себе си крие много тайни и рано или късно те ще излязат на бял свят.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook