Не желаят кмет с еднолична фирма

13/07/2024 10:34 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

За втори път членове на Общинска избирателна комисия прекратиха предсрочно кметски мандат. Причината е незаличена фирма.

Христо Христов продължава да е в Търговския регистър и след избирането му за кмет на дупнишкото село Бистрица, съобщиха от ОИК. Преди месеци Христов бе предсрочно детронран, но Административен съд-Кюстендил се противопостави. И след този административен процес Христо Христов не е заличил ЕТ "Стрелец".

Припомняме, че на 29 май в Общинска избирателна комисия, в дадения му срок е постъпило заявление от Христо Христов, ведно с приложени към него документи, а именно: Договор за покупко-продажба на дружествени дялове и заявление за вписване на обстоятелства, относно ЕТ "Стрелец". Той е заявил, че е осъществявал търговска дейност като едноличен собственик на капитала и управител на „Фактор – 2019“ ЕООД, със седалище и адрес на управления село Бистрица.

"Налице са всички предпоставки за прекратяване на пълномощията му като кмет. Ирелевантни са твърденията, че макар и регистриран като ЕТ, той не е извършвал реално търговска дейност. В случая е от значение, дали от формална страна е предприел действия за заличаването му като ЕТ, което става по реда, предвиден в ТЗ. След като не е сторил това в срока по чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА, ХРИСТО ГЕОРГИЕВ ХРИСТОВ е осъществил хипотезата на чл. 42, ал. 1, т. 5 във вр. с чл. 41, ал. 1 и ал. 3 от ЗМСМА за предсрочното прекратяване на правомощията му като кмет. Разпоредбата на чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА е императивна, законът не дава възможност едномесечния срок да бъде продължаван или спиран, както и без значение е дали пропускането му се дължи на извинителни причини. Изискването за липса на несъвместимост е строго формално, валидно е за целия период на мандата и е продиктувано от волята на законодателя да изключи всяка потенциална възможност за конфликт на интереси и злоупотреба със служебни права", съобщиха от ОИК-Дупница.

ЕТ „Христо Христов – Стрелец“, с ЕИК 109081924, видно от приложено актуално състояние на АВ – ТРРЮЛНЦ, извършва търговска дейност. Христов не е предприел никакви действия, свързани с прекратяване на извършваната търговска дейност. До настоящия момент е регистриран като едноличен търговец. Поради тези причини Милен Попов настоява кметът на Бистрица да бъде отстранен предсрочно.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook