Неофитови четения в Банско

16/09/2023 12:02 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Студенти и докторанти от Югозападния университет "Неофит Рилски" се включиха Неофитови четения в Банско. Откри ги владиката дядо Серафим.

Към благоевградските възпитаници се присъединиха и колеги от ПУ "Паисий Хилендарски". Инициативата е част от националните чествания по случай 230 години от рождението на възрожденския ни просветител Неофит Рилски. Всички участници ще получат сертификат, а докладите ще бъдат издадени в електронен сборник. По време на дискусията, след края на първата сесия, деканът на Правно-историческия факултет Николай Марин поздрави студентите за труда, който са положили при разработването на своите доклади. На семинара присъстваха още кметът на Банско Иван Кадев, игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий и зам.-председателят на организационния комитет на честванията Димитър Тюлеков.

Изложбата, озаглавена „Неофит Рилски – духовник, книжовник, просветиел, основоположник на новобългарското образование“, бе открита в местното читалище. Тя е по проект на Националния музей на образованието – Габрово. След изложбата жителите и гостите на Банско имаха възможност да присъстват на театралния спектакъл „От корен, към върха“, посветен на живота и делото на Неофит Рилски. Програмата продължава с литургия в църквата „Света Троица“, след което ще бъдат поднесени венци и цветя пред бюст-паметника в родната му къща в Банско.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook