Родолюбци се поклониха пред героите от Кръстовското въстание

16/09/2023 12:44 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Преди 120 години в разложката котловина, на Кръстовден, пламва пожара на Илинденската епопея и в Пиринска Македония. В чест на героите в Разлог се извършиха литургия, шествие и тържествена заря-проверка, водена от президента Румен Радев. На церемонията присъстваха родолюбци, местни граждани, кметове от региона, сред които санданчанинът Атанас Стоянов. Той се поклони пред паметта на загиналите за свободата в Принско.

"120 години след онези паметни и величави събития. В Разлог отдадохме почит и признателност към героите, загинали за единението на българите в Мизия, Тракия и Македония. Родна земя днес пази тленните останки на тия великани в безкръсни гробове, а техните дела пълнят песните и преданията на един измъчен, но храбър народ. Вечна и свята да е паметта им, за тях няма забвение", заяви санданският градоначалник Атанас Стоянов от ВМРО.

Слово за героите произнесе държавният глава. Той посочи, че в кървавите дни на въстанието Разлог се е превърнал в центъра на Серския революционен окръг. Още вечерта на 14 септември тук започва дългоочакваната битка за свобода и независимост. Десетки загиват, много повече са прокудени да търсят спасение зад граница. "Неслучайно и летописецът на въстанието Христо Силянов описва този край като едно от многото лобни места на Македония и като едно от малкото, над които изгря свободата. Въпреки че е опожарен и ограбен до игла, Разлог не губи вярата в справедливата кауза за българското национално единство. Градът, където много пъти отекваха стъпките на апостол Гоце Делчев, посвети близо 100 от своите синове на Македоно-Одринското опълчение и възторжено посрещна жадуваното обединение с майката родина" припомни Радев.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook