Няма да следят търговски обороти чрез касови апарати

12/09/2020 18:52 0 Коментирай
Снимка бгнес Снимка: бгнес

Финансовото министерство се отказва от въвеждането на новите изисквания за софтуер за управление на продажби в търговските обекти, наложени от Наредба-18 за касовите апарати.

Предлага се от Закона за данъка върху добавената стойност да отпаднат всички текстове, свързани с идеята за затягане на контрола върху оборотите на търговците чрез специален софтуер за управление на продажбите, става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект.

На практика новият финансов министър Кирил Ананиев изпълнява заявката си от края на юли да отмени въведените технически и други изисквания по отношение на СУПТО с промени в Закона за ДДС, пише Инвеститор. Припомняме, че в началото на годината след сериозно обществено недоволство тогавашният финансов министър Владислав Горанов отложи с 6 месеца приемането на промените в наредбата, които трябваше да влязат в сила на 31 януари тази година. В крайна сметка срокът бе изместен до края на тази година.

Наредбата създаде сериозни проблеми на бизнеса в страната, а много компании вече инвестираха значителни средства, за да отговорят на изискванията.
Ако предложените сега промени бъдат одобрени от депутатите, ще се сложи край на продължилата две години драма с опитите за затягане на контрола върху отчитането на търговските обороти, които породиха протести.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook