Няма да спират клетвата на новоизбрани съветници

07/11/2023 16:40 0 Коментирай

С определение от днес Административен съд - Благоевград остави без уважение особено искане за предсрочно освобождаване на новоизбрани съветници. Магистратите излязоха с определение по жалбата на Петър Сакарев, кандидат за местна власт в Банско от ГЕРБ. Той настояваше за спиране на решението на ОИК-Банско за конституиране на местните парламентаристи. Жалбоподателят Сакарев оспорва пред Административен съд – Благоевград резултата от гласуването за общински съветници. В мотивите е посочено, че решението на ОИК за определяне на изборните резултати е израз на упражненото конституционно право на гражданите за участие в общинското самоуправление чрез вота за конституиране на органите на местна власт, поради което и е допуснатото от закона незабавно негово изпълнение.

"При липсата на обосновано твърдение за настъпването на вреди лично за жалбоподателя, искането за спиране на изпълнението, е отхвърлено.

Дали при обявяване на избраните общински съветници ОИК – Банско е спазила закона е въпрос по същество на повдигнатия спор пред съда. По образуваното адм.дело№1059/2023г. е насрочено открито съдебно заседание на 13 ноември от 13.30 часа.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook