Обвиниха търговка за земеделски субсидии

10/11/2021 18:05 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Окръжен съд-Благоевград приключи разследване срещу управителка на няколко търговски дружества за получени неправомерно субсидии от ЕС.

Йорданка В. е привлечена към наказателна отговорност за извършени от нея престъпления по чл. 248 от Наказателния кодекс.

Тя подала документи в Общинска служба по земеделие в Благоевград за подпомагане, с което кандидатствала по няколко схеми и мерки. Попълнила и подписала всички декларации. Най-съществените сред тях били за ползване на земеделска земя на валидно правно основание и съответствие на заявените площи на условията за допустимост към датата на кандидатстването.

В заявлението посочила един блок на земеделско стопанство, намиращо се вкресненското село Влахи.

Няколко седмици по-късно Йорданка В., в качеството си управител на търговско дружество, извършила редакция на заявлението за подпомагане. Освен промяната на площта на сторанството, написала допълнително още 59 блока в района на село в в Симитли. В действителност тя нямала право да ползва тези имоти.

Всички необходими документи за кандидатстване за субсидии обвиняемата подписала лично и подпечатала с печата на дружеството й, за да получи 72 508 лева. Поради констатирани несъответствия с изискванията за подпомагане и липса на валидно правно за ползване на декларираните площи, средствата не били изплатени.

По аналогичен начин обвиняемата действала и като представляващ на друга фирма. Отново представила нверни сведения относно ползване на 32 имота в района на селата Игралище, Махалата, Пастра и Рилски манастир. Освен това голяма част от тях попадали извън допустимия за подпомагане слой. Със заявление за кандидатстване по няколко мерки обвиняемата целяла да получи субсидия в размер на 323 781 лева. И този път били констатирани нередности, което послужило за основание за спирането на средствата за подпомагане.

Предстои насрочване на разпоредителни заседания от съда по водените срещу обвиняемата Й.В. дела.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook