Свети Мина пази децата, родителите и дома

11/11/2021 08:25 0 Коментирай

Молим се пред известния Чудотворец - Свети Мина, покровител на семейството, сираците и бездомните. Смята се за закрилник и на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път. Свети Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома. Празцнуват Минчо, Мина, Минка, Виктор, Виктория, Викентий. 

Той е много известен великомъченик и чудотворец. В представите на народа ни Свети Мина е господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира.

Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - времето, в което вълците бесуват. Вълчите празници водят след себе си най-дългите нощи. Според поверията след 11 ноември хората трябва да избягват да излизат по късна доба.

Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.).

Днес православната църква чества паметта на Виктор и Викентий. Виктор - също така войник, пострадал при император Антоний (138-262 г.) в Италия. Една млада християнка на име Стефанида, която присъствала на неговите страдания, видяла слизащите от небето два светли венци. Тя започнала гръмко да слави подвига на светия мъченик и сама заедно с него се удостоила с мъченическа смърт.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook