Отнемат имущество на бивш благоевградски кмет

15/03/2022 14:42 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

ВАС обяви решението си по казуса с Атанас Камбитов, свързан с решение за конфликт на интереси, което той атакува първо пред АС-Благоевград.

Върховните магистрати приемат, че оспореното решение на Антикорупционната комисия за глоба в размер на 10 000 лева и отнемане на имущество за 87 625 лева, е неоснователно.

Административното произвоство се точи няколко години. Бившият благоевградски кмет бе санкциониран от Комисията, ръководена от ексглавния прокурор Сотир Цацаров, заради фирмата на Камбитов "Старт 15", която е действала по време на кметския му мандат.

Припомняме, в периода 25.09.2017 – 3.10.2017 година, като едноличен собственик на капитала и управител е вписан Атанас Камбитов. Той провежда извънредно Общо събрание на „Старт 2015“ ЕООД и разпределя дивидент на самия себе си в размер на 79 800 лева, формиран от натрупаната и неразпределена печалба за 2015 – 2016 година. Сумата му е изплатена от Румяна Шекерлийска, в качеството й на счетоводител на същото дружество. В същия ден, в който е взето решението за изплащане на горепосочената сума, Камбитов продава дяловете си в „Старт 2015“ ЕООД на Ивайло Благов - Кучката, като промените се вписват в Търговския регистър, а след това за управител отново е избрана и вписана Шекерлийска.

През септември тази година в Търговския регистър е вписана промяна на едноличния собственик на „Старт 2015“ ЕООД. Новият собственик е дружеството „Старт Груп 2020“ със съдружници – Атанас Камбитов и дъщеря му Елена. По този начин са закупени два имота – частна общинска собственост през 2016 г. и 2017 г., преминават в собственост на дружество, в което съдружник е бившият кмет на Благоевград Камбитов, участвал в продажбата им.

Установеният от КПКОНПИ конфликт на интереси касае действията на Камбитов в качеството му на лице, заемащо висша публична длъжност – той е издал заповеди и е утвърдил протокол за продажбата на единия общински имот, сключил е договор за продажба на другия общински имот, като и двете действия са извършени в частен интерес на свързано с него лице.

Проверката срещу него е Атанас Камбитов започна през 2019 година, след сигнали от орган на съдебната власт. По първия сигнал Комисията се е произнесла със свое решение от 8 януари, че не е установен конфликт на интереси при закупуване на общински поземлен терен от дружество „Старт 15", поради липса на частен интерес от страна на кмета.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook