Още два месеца по-ниски здравни вноски

07/02/2022 15:45 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Трайно безработните, които не получават обезщетения от държавата, както и студентите първокурсници, ще плащат още два месеца по-ниски здравноосигурителни вноски. До 31 март ще заплащат по 26 лева, съобщиха от НАП.

Това е заради липсата на бюджет в първите три месеца на годината. Така вместо от януари, минималната заплата, а с нея и минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се, ще се увеличат от 1 април. Промяната е от 650 на 710 лева.

Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се лица. Така здравноосигурителната вноска за тях се изчислява в размер на 8 процента върху не по-малко от 325 лева и не повече от 3000 лева месечно.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ. Прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите се възстановяват, при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. Правата се възстановяват от датата на заплащането им.

В същата хипотеза често са и студентите първокурсници, които имат няколко месеца без осигуряване между завършването на училище и започването на университет, където ги осигурява държавата.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook