Осъдиха стопанка на къща за гости

19/01/2024 08:44 0 Коментирай

Върховен административен съд постанови окончателно решение, касаещо собственичка на къща за гости. Бизнесдамата трабвя да върне 41 634 лева. Сумата получила безвъзмездно по европейска програма.

Фирмата на Елена Тонкова от Разлог - ЕТ „Елиас", не е изпълнила залегналите в бизнес плана финансови показатели. Договорът д ДФЗ е от 2013 година. Две години по късно от Фонда установили, че къщата за гости е реализирала приходи от 5000 лева, вместо заложените 12 635 лева. За 2016 година приходите са 1000 лева, което е само 5 процента спрямо заложените в производствената програма 19 224 лева. През 2017 година пъка е е имало и лев приход от хотелския обект. Според магистратите това неизпълнение е достатъчно условие ДФЗ да си поиска обратно парите. Тонкова е само поредният бенефициер, който трябва да връща. Преди нея същото се случи със собственици на къщи за гости в Гоце Делчев, гърменското с. Скребатно, село Огняново.

В същото време Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС препоръча на европейския бюджет да бъдат възстановени над 30 милиона евро по проекти в България, като най-голямата част от сумата – 23 милиона евро, трябва да бъде върната заради къщи за гости, финансирани от европейските земеделски фондове. Общите цифри в доклада, пратен в Брюксел заедно с предложението, бяха стряскащи – от 746 къщи за гости в страната ни, получили над 103 млн. евро финансиране, над половината - 377 къщи, не са изпълнили поставените изисквания и вместо да бъдат давани на туристи под наем, са ползвани за частни нужди, припомни struma.bg.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook