Освещават възроден храм в село край Благоевград

16/09/2020 06:16 1 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Освещават възродения от местни жители храм в благоевградското село Габрово. С неуморен труд, вяра и с лични пари, църквата вече е напълно завършена. Запазен е обликът й отпреди 4 века. Тържествената литургия в спасения храм е на 19 септември.

Припомняме, църквата, носеща името на Свети Георги, бе потънала в земята. Храмът бил разрушен от турците, разказват хората в Габрово.

Идеята за възстановяване на църквата е на Борислав Ханджийски. Той споделил пред владиката Серафим за намерението си и получил благословия.

Борислав и негови приятели, както и приобщили се към Божието дело доброволци, успяха за възстановят църквата за година и половина.

Късносредновековната църква "Свети Георги" се намира на около 1 километър северозападно от кметството на село Габрово, на десния бряг на река Габровска, в махалата Чандревица. Представлява еднокорабна едноапсидна сграда с размери 5,40 на 4,15 метра и дебелина на стените 0 сантиметра. Градежът е от речни и ломени камъни споени с хоросан, използвани са и дървени сантрачи.

От двете страни на входа са поставени монолитни колони, а над него е оформена плитка ниша, където е изрисуван патронът на храма - Свети Георги.

Напиши коментар

Коментари

  1. Браво -
    Големо браво на Ханджийски Борислав и на приятелите им! Да са живи и здрави!!!!!!!!

Социално

новини благоевград facebook