Отхвърлиха благоевградска фирма от проект за 18 милиона евро

30/07/2022 17:25 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Първият опит на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" за избор на строител пилотния затвор в дупнишкото село Самораново е провален.

Комисията е отхвърлила строителите - благоевградската фирма "Престиж бизнес 93". Баджанаците Георги Шапков и Любен Янев няма да се възползват от значителната сума - близо 18 милиона евро.

Фирмата им, славеща се с множество спечелени обществени поръчки в Пиринско, не отговаря на техническите изисквания, информират от ГДИН.

Друга причина е, че според проекта, няма възможност за актуализиране на цените заради инфлационните процеси.

Забавянето обаче поставя под въпрос реализирането на този мегапроект, тъй като средствата, които са отпуснати по НФМ трябва да бъдат усвоени до края на февруари 2024 година. За изграждането на затвора е необходима година и половина, а проектът може да стартира най-рано в края на лятото, ако следващата поръчка за изпълнител е успешна, като директорът увери, че при възможност сроковете ще бъдат съкратени.

Припомняме, модерният затвор без решетки, е с капацитет от 400 лишени от свобода. Килиите по проекта приличат повече на хотелски стаи.

В Самораново има проблем с водоснабдяването и местните жители протестират. Изработен е обаче проект за подмяна на водната система, който също не е задействан все още.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook