Възкресиха подвига на илинденци

30/07/2022 16:14 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Българи и чужденци почетоха подвига на героите от Илинденско-Преображенското въстание.

Пред паметника на легендарния Гоце Делчев в Попови ливади се състоя церемонията, организирана в чест на 119 години от избухването на революцията в Пиринска Македония, потопена в кръв. Неврокопският митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва.

На място бяха цялото ръководство на Община-Гоце Делчев, почетният консул на Индонезия в България Борислав Петров, депутатът в Европейския парламент Ангел Джамбазки, областният управител на Благоевградска област Валери Сарандев, народните представители от Благоевградска област проф. Георги Михайлов, Екатерина Димитрушева, Елхан Кълков и Костадин Стойков, директорът на Областната дирекция на МВР – Благоевград старши Георги Кандев, командирът на поделение 26400 Благоевград полк. Митко Балтов.

Да се поклонят пред загиналите дойдоха кметовете на Банско, Петрич, Сандански и Гърмен. Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов припомни голямото значение на Илинденско-Преображенското въстание, неговите завети и поуки.

"И ако в днешния ден за новите поколения Илинденската епопея е едно далечно време на романтика и необясним ентусиазъм, нека разгърнат стиховете или дневниците на Пейо Яворов. Нека сами се убедят, че за всеки българин творбите на Димитър Талев ще бъдат не само звън на „Преспанските камбани“, „Илинден“ или „Гласовете ви чувам“, а вечни символи на делото на родолюбивите и смели илинденци", призова Москов.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook