Отпускат 8,8 милиона лева за компроментиран водопровод

22/08/2024 18:37 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Регионалното министерство отпуска пари за реконструкция на водопровод, заради който жители бедстват от дълго време. Първата сума ще се усвои до два-три месеца.

Проект за 8 800 000 лева ще бъде реализиран в село Самораново до края на 2026 година, информира в социалните мрежи кметът на Дупница Първан Дангов.

"До края на декември ще бъдат усвоени 3 200 000 лева, а останалите - през 2025 година. До 31 декември 2026 година в Самораново ще има изцяло ремонтирана вътрешна водопроводна мрежа. Въпреки това, местните готвят нов протест на 1 септември. Проблемът е местен и е създаден, образно казано, за да се поддържа напрежение в хората и го използват политически", коментира кметът на Дупница.

„Използват хората политически. Един кмет или кметски наместник няма право да върти крановете на ВиК или да събира хора. Шефът на РЗИ каза, че няма да има компромис по отношение на качеството на водата. Всички знаем една бактерия ешерихия коли до какво може да доведе. Затова моят апел към всички е да бъдат търпеливи и пестеливи. Всеки може да намери алтернативни източници да напоява овощната си градина или да си мие колата. Това обаче не бива да става за сметка на хората. Когато всички са отговорни в една такава ситуация и по-мълчаливи, не си създаваме проблеми“, обясни градоначалникът.

"В Дупница се заражда политически проблем - от фигури, които имат интерес да се "заиграват" с един трайно нерешен проблем относно битовото водоснабдяване на с. Самораново. Напрежението е по отношение членството на Дупница във ВиК асоциацията. Това е нещо, което е вече решено и сега се опитваме да му придадем несъществуващо внимание”, уточни Първан Дангов.

ВиК – Дупница има дълг към "Електрохолд" за 832 000 лева, към "Напоителни системи" – за 200 000 лева, към "Басейнова дирекция" - за 1 200 000 лева. Община Дупница не може да ги плати.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook