Отворено писмо на благоевградчанин до министър Рашков

05/04/2022 16:57 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Отворено писмо до вътрешния министър Бойко Рашков публикува отстранен от него полицейски шеф. Той застава в името на справедливостта и срещу насилието на стадионите. Димитър Ичев, който е доскорошен служител в Първо управление на МВР в Благоевград, коментира с тъга случилото се на мача "Пирин" - "Левски", когато пострада тежко украинецът Владимир Будников - студент в Югозападния университет.

"Имам чувството, че отново ще станем свидетели на това, как в МВР се прикриват истинските виновници и се спасяват "скъпи кожи". За случилото се на стадион "Христо Ботев" в Благоевград, отново цялата отговорност и вина ще се прехвърли върху полицаите от най-ниското ниво. Аз лично определям, като парадокс извършващата се проверка, която назначи областния директор на полицията Георги Кандев след случая", коментира Димитър Ичев.

"Парадокс, защото не е допустимо да бъдат разпитвани свидетели на фактическото задържане и фенове на ,,Пирин,, лично от началника на охраната на футболната среща и др. длъжностни лица, които имат и трябва да носят пряка отговорност за употребената неправомерно и прекомерна физическа сила спрямо Вова. Апелирам за независима дисциплинарна проверка с участието на служители на МВР извън ОДМВР Благоевград с цел да се извърши цялостна и безпристрастна такава по отношение създадената организация и изпълнение на задачите в утвърденият план, за правилното разпределение и управление на силите и средствата, по чие разпореждане полицейските служители са пристъпили към задържане и извеждане на зрителите от сектора, в който се намират фенове на отбора домакин", обясни Ичев.

"По непотвърдена информация за обезпечаване на мероприятието са били ангажирани 150 полицейски служители, което ако се окаже вярно само ще затвърди моето мнение за пълна некомпетентност и неумение за правилно ръководене на силите,за вземане на своевременно и адекватно решение в сложна обстановка", категоричен е експолицейският началник.

"Надявам се да бъде направен задълбочен анализ, извърши обективна проверка при която да се установи по чие разпореждане е действано, защото аз съм убеден, че тук няма проявена самоинициатива или своеволие. Нека се наложат справедливи наказания на всеки му според вината, без значение къде се намира в служебната ерархия в ОДМВР Благоевград. Ще следим хода и резултата от проверката", заяви офицерът Ичев.

Както вече информирахме, Областната дирекция на МВР в Благоевград официално обяви защо се е стигнало да инцидента на стадион "Христо Ботев". Започнало е разследване. Според полицаите 19-годишният Владимир Будников е хвърлил пиратка по време на мача между "Пирин" и "Левски". Застрашил е безопасността на майка с деца, а след това оказал съпротива.

"Във връзка със свидителски показания за това, че на футболна среща в Благоевград млад мъж е хвърлил пиратка в краката на майка с две деца, които силно се изплашили, а седалка на стадиона се е възпламенила, от полицейски служители е пристъпено към извеждане на 19-годишен мъж, който не се подчинил на полицейско разпореждане и е оказал съпротива", съобщиха от благоевградската полиция.

"От ръководството на ОДМВР-Благоевград е разпоредена незабавна и пълна проверка на действията на полицейските служители, извършили задържането на лицето. При доказване на превишаване на служебните правомощия от страна на органите на реда ще им бъде потърсена съответната отговорност", информираха органите на реда.

Припомняме, че полицейският инспектор бе отстранен от системата на МВР заради изхвърлени боклуци на нерегламентирано сметище. Ичев бе сниман да изхвърля строителни отпадъци на сметището в село Изгрев. Видео бе качено в социалната мрежа. Последва дело в Административен съд-Благоевград. Димитър Ичев обжалва заповедта на вътрешния министър Бойко Рашков, с която бе прекратено служебното му правоотношение с МВР. Той изтъква, че наложеното му най-тежко дисциплинарно наказание е несъразмерно. Пред Еновина Димитър Ичев заяв, че боклукът е изхвърлил на единственото определено за това място на територията на Община Благоевград - табанът край село Изгрев. "Водя и частно дело от наказателен харатер за клевета, което ще докаже невинността ми", каза Ичев.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook