Стартира акция "Колан"

05/04/2022 16:18 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

До 10 април се провежда операция на МВР за ползването на обезопасителни системи в автомобилите. Следи се за поставяне на колани, детски столчета. Проверяват се и мотористи за неносене на каски.

В хода на акцията специално внимание ще бъде отделено на ползването на обезопасителни системи при превоза на деца, както и на колани от пътниците в колите, информираха от "Пътна полиция".

За шофьор, който превозва пътник без колан, каска, или дете без то да е в обезопасително столче, е предвидено наказание –глоба от 50 лева и отнемане на 6 контролни точки.

Статистиката сочи, че за една година от екипите у нас са установени близо 100 000 случая на този вид нарушения. По закон, в България ползването на колан е задължително и за водача, и за пътниците, независимо дали са на предната или задната седалка.

Санкцията за неизползване на обезопасителни системи е глоба от 50 лева за онзи, който е установен без колан или каска, независимо дали е пътник или водач. Спрямо водачите по закон е регламентирано и отнемането на 6 контролни точки.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook