Патриарх Даниил върви с вярващи към Рилската обител

04/08/2024 11:51 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Българският патриарх Даниил ще извърши водосвет в района на Седемте рилски езера.

На 5 август пристига за ритуала на езерото "Бъбрека". Миряните го очакват на място. Друга част вярващи, ще вървят заедно с патриарха от София до Рилския манастир, в чест на небесния ни закрилник Свети Иван Рилски.

След избора всеки нов патриарх има традиция той да се изкачва в Рила и да освещава водите, така се нарича ритуалът. Това свещенодействие се извършва на езерото "Бъбрека" от незапомнени времена. Освещава се водата за здраве и благоденствие на българския народ. На това езеро се е извършвал ритуал от екзарси, патриарси. Традицията продължава сега и Даниил.

В поклонението, посветено на всебългарския покровител свети Йоан Рилски, вече 15 години участват православни християни, които се отправят с молитва и песнопения по пътя на неговите мощи. Те са пренесени от Търновград през София в Рилската света обител през 1469 година.

Походът преминава през планините Витоша, Верила и Рила, като на Преображение Господне участниците се събират на архиерейска литургия в манастирския храм „Рождество Богородично“.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook