Пенсионер и синът му източиха 73 432 лева от ЕС

03/11/2021 15:12 1 Коментирай

Приключи разследване срещу баща и син, източили неправомерно средства от европейска програма. Окръжна прокуратура – Благоевград предаде на съд 72-годишния Б. У. и неговия син А. У. на 47 години.

Обвиняемите от години се занимават със земеделска дейност и производство на животинска продукция. Ежегодно от 2008 г. те се възползвали от отпусканите средства за подпомагане от Европейския съюз на България по различни програми, схеми и мерки. Двамата били наясно с процедурите за кандидатстване и условията, в т.ч. изискването за регистрация като земеделски стопани и относно правните основания за ползване на земеделска земя.

Б. У. и А. У. стопанисвали, ползвали и обработвали не само своя собствена земеделска земя, но и на техни роднини, познати и наследници на техни съселяни, неживущи в населените места по местонахождението им.

А. У. извършвал документална подготовка и физическо участие в процедури по получаване на субсидии от евросредства от името на баща си на основание пълномощни. Декларирали за регистриране само земеделски парцели - собственост на стопани, които не знаели за това.

За целта обвиняемият А.У. съставял неистински договори за наем от името на собствениците на земеделските имоти като „наемодатели“ и от баща си като „наемател“, които сам подписвал. Впоследствие той ги използвал пред Общинска служба „Земеделие“ в гр. Якоруда при подаване на заявления за подпомагане по различни схеми и мерки за директни плащания със средства, предоставени от фондове на ЕС на българската държава. Посочените в договорите като „наемодатели“ лица не само не знаели за тях, но и не били давали съгласието си на нито един от двамата обвиняеми за обработване и ползване на земята им.

Двамата получили 73 432 лева, представляващи субсидия от бюджета на Европейския съюз.

В началото на 2018 г. възникнал проблем при заявяване за подпомагане на имоти в село Бел камен от друго лице. В общинската служба по земеделие било установено, че те вече се ползват въз основа на договор за наем от Б. У., за който фигуриращият като наемодател не знаел.

Обвиняемите депозирали в общинската служба по земеделие в Якоруда заявление за подпомагане, като отново представили неверни сведения. Те касаели правното основание за ползване на описаните в документите им земеделски имоти.

Напиши коментар

Коментари

  1. Мика Младенова Гушевилова -
    В гр.Якоруда съпруга ми има наследствени земи,който също со заграбени и се холзват за същите цели от негови роднини но не ни дават информация .Дано стигнете и до тях!

Социално

новини благоевград facebook