Пенсионер получил 14 212 лева с незаконен документ

22/02/2021 16:41 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Предадоха на съд пенсионер за неправомерно получени пари от НОИ. 66-годишният е нямал необходимия брой от 100 точки - за възраст и стаж, за да получи пенсия, информираха от Районна прокуратура - Кюстендил.

Е. Христов е обвинен по член 212 от НК. Независимо от обстоятелствата, че не отговаря на крития за пенсиониране, къстендилецът взел решение да подаде заявление в Териториално поделение на Национален осигурителен институт с искане за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

За целта, срещу заплащане, се снабдил с удостоверение за осигурителен доход, издадено от столична фирма на негово име. Въпросният документ бил изцяло с невярно съдържание. Отразеното в него противоречало на обективната действителност, което му било известно.

Той лично подписал и подал заявление за отпускане на пенсия, като го депозирал, ведно с документа с невярно съдържание, пред отговорния орган. В началото на следващата година му било издадено разпореждане за отпускане на лична пенсия.

Действайки по този начин, за периода от 23.12.2015 г. до м. юли 2019 година, получил сума в размер на 14 212 лева.

При извършена проверка на пенсионните досиета било установено, че обвиняемият не е полагал труд във фирмата в София. По делото са били извършени съдебно-счетоводни и графическа експертизи, които установили неправомерното получаване на пенсия от обвиняемия и размера на причинената вреда на НОИ.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook