Полицаи подпомагат мобилните екипи за имунизация

22/02/2021 15:42 0 Коментирай

Здравният министър Костадин Ангелов откри новата лаборатория за ПСР тестове в Разлог.

"Диагностиката в лабораторията се извършва само да 2 часа. Досега изследването отнемаше минимум едно денонощие. Това изключително много улеснява целия процес по лечение, защото понякога забавянето с часове на правилната диагноза е свързано с изхода от лечението", обяви Костадин Ангелов пред кмета Красимир Герчев, директора на общинската болница и началника на лабораторията.

Според министъра за последните три дни в страната са поставени близо 30 000 ваксини срещу COVID-19. Личните лекари в труднодостъпните региони ще могат да разчитат на коли на полицията, с които да бъдат доставени ваксините до тях, каза пред медиците в Разлог здравният министър.

Той посочи, че се осъзнава необходимостта от мобилни екипи за труднодостъпните места. Създадена е организация, с която ще бъдат запознати кметовете на малките общини чрез Националното сдружение на общините. Екипите ще бъдат на разположение на здравното министерство, а отговорник към ведомството ще координира с кметовете къде не може да достигне личен лекар, за да се изпрати мобилен екип, който да ваксинира желаещите, коментира Костадин Ангелов.

"Ваксинационните пунктове в страната работят и през почивните дни, когато имунизиран може да бъде всеки гражданин без значение на здравноосигурителния му статус и фазата от Националния ваксинационен план, в която попада. Повечето лечебни заведения и регионалните здравни инспекции ще имунизират желаещите и в следобедните часове на работните дни, а там, където е необходимо – и денонощно. Страната разполага с достатъчно количества ваксини, а интересът към имунизацията расте с всеки изминал ден. Надявам се, че това ще доведе до намаляване на заболяемостта и много скоро ще успеем да се преборим с пандемията от COVID-19", заяви Ангелов.

Днес в страната са получени 25 740 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. В четвъртък се очаква доставка от 12 хил. дози от лекарствения продукт на Moderna, а до края на седмицата ще получим и количества от оксфордската ваксина. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook