Пестят пари за ток чрез умно осветление

21/04/2024 16:39 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

С 801 626 лева извършват подмяна на всички осветители с модерни светодиодни и автономни фотоволтаични лампи с понижени загуби на електроенергия. Ново улично осветление ще има в Банско, Добринище, в селата Филипово и Места.

Проектът включва и изграждане на система за мониторинг на енергопотреблението и управление на осветителните системи чрез централна софтуерна платформа за управление, с която ще се повиши енергийната ефективност на системи за улично осветление.

Очаква се годишните намаления на емисиите на CO2 да бъдат 550 т/год., годишните енергийни спестявания - 466 MWh/г., а годишните парични спестявания – над 90 000 лева, съобщиха от кабинета на кмета Стойчо Баненски. Парите са осигурени изцяло по Механизма за възстановяване и устойчивост. Изпълнението му е планирано да приключи в началото на 2025 година.

Икономии от новото външно изкуствено осветление ще има и заради начина на поддръжка и ремонт на повредите и подмяната на изгорелите лампи и други елементи. Чрез платформата за управление, диспечерите ще могат да наблюдават в реално време къде и каква повреда има, а също къде има нерегламентирано ползване на електроенергия и утечки. Така ще бъде спестен значителен ресурс от разходи за труд и от кражби на ток.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook