Петричанинът Борис Ячев иска ново име на връх Мусала

19/02/2021 18:23 0 Коментирай

Искат да прекръстят най-високия ни връх Мусала в Рила планина. Намерението е на лидера на НФСБ Валери Симеонов и на заместника му от Петрич Борис Ячев. Към предложението, отправено до президента Румен Радев, се е присъедилнил и съпартиецът им Християн Митев. Трмата настояват върхът да се казва Свети Иван Рилски.

Тримата сочат, че от годините на турското робство на територията на България са останали множество турско-арабски топоними, но процесът по преименуването им у нас не е доведен до край.

В случая с преименуването на връх Мусала такива проблеми не съществуват и смяната на името не би предизвикала каквито и да било съпътстващи проблеми, още повече, че става въпрос за изключителна държавна собственост съгласно чл. 18 от Конституцията на Република България, посочват Валери Симеонов и колегите му Борис Ячев и Христиан Митев.

Връх Мусала е най-високият в България и на Балканския полуостров, но неговото наименование е чуждо, неразбираемо и неуместно за българските граждани. Историческата наука до момента не може да назове първоначалното име на върха отпреди османското завоевание, за да бъде възстановено то. В подножието на върха се намира Рилската света обител, крепост на българщината, посветена на вечния небесен закрилник и застъпник на българския народ Свети Иван Рилски. Затова няма нищо по-естествено от това върхът да бъде преименуван с неговото име, убедени са от НФСБ.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook