Питаха кмет за натрупан дълг и финансови санкции

21/12/2019 15:10 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Лидер на ГЕРБ пита за какво са похарчени над 2 милиона лева, събрани от граждани за такса смет.

Никола Джингаров отправи въпроса си към дългогодишния кмет на Гоце Делчев Владимир Москов.

По изчисления на структурата на ГЕРБ, Общината дължи към РИОСВ-Благоевград 2 011 013 лева, натрупани за последните три години.

Джингаров уточни, че върху тези суми се налагат санкции в размер на 15 процента годишно във връзка с това, че липсва депо за депониране на едрогабаритни материали. Санкцията е 496 000 лева, а сумата е набъбнала на 2 739 693 лева.

"Законът предвижда и други глоби за общини, които не са внасяли отчисленията в три поредни години, какъвто е и нашия случай”, коментира Николай Джингаров.

Съветниците от ГЕРБ питаха още как и откъде общината възнамерява да вземе средствата, за да изплати дължимите отчисления към РИОСВ, като изразихаа съмнение, че предложеното от кмета на БСП увеличение на такса смет от 57 на 69 лева на тон се налага заради отчисления към РИОСВ.

Междувременно от Общината поясниха, че такса „Битови отпадъци“ на бюджетните организации ще се увеличи от 3 на 4 промила, а на училищата и детските градини – от 2 на 3 промила, което в абсолютна сума е около 28 500 лева.

Запазва се промилът на юридическите лица, на едноличните търговци, на физическите лица с търговски обекти. Няма изменение и за фондация „Символ на любовта“. За 2020 година се предвиждат промени в Наредба №1 по отношение на завишаване глобите за нерегламентирани сметища и в посока на по-голяма отговорност от кметовете на населените места.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook