Сюрпризираха петричани с нови данъци и такси

05/12/2019 13:55 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Предстои увеличение на данъците за сгради и таксата за битови отпадъци в Петрич.

От началото на следващата година данъкът за недвижимите скача с 0,8 промила за граждани и 0,3 промила за фирми.

При крайната калкулация се стига до уеднаквяване на налога за двете категории – 1,8 промила на годишна база.

"При таксата битови отпадъци увеличението е с 1,6 промила за домакинствата в града, 1,5 промила за по-големите села в общината и 1 промил ръст за по-малките населени места. За фирмите промилите такса смет се запазват, става ясно от внесеното предложение. Така при крайно изчисление се стига до 5,5 промила такса битови отпадъци за града, 8,5 промила за по-големите села и 8 промила за по-малките", обясни директорът на Местни данъци и такси в Петрич Илиян Цветков.

Тай калкулира, че става въпрос средно за четири лева увеличение общо в данък сграда и такса битови отпадъци месечно, ако е за сгради с данъчна оценка 20 000 лева.

Според обясненото, общинарите правят разместване на трите компонента, които формират такса битови отпадъци.

От 2,8 промила на 2,5 промила се намалява таксата за сметосъбиране и сметоизвозване. От 0,6 промила на 1,5 промила се увеличава таксата за обезвреждане на битови отпадъци, от 0,5 промила на 1,5 промила се увеличава таксата за почистване на територии за обществено ползване.

Преизчислението се налага, заради вече приетия ръст на отчисленията, които Общината дължи на РИОСВ за Депото за битови отпадъци, които отчисления от 2020 г. се покачват като стойност от 57 лева на 95 лева.

"Тези средства няма откъде да дойдат в бюджета“, обобщи директорът Илиян Цветков.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook