Водната асоциация пред провал, още една община напусна

05/12/2019 16:11 0 Коментирай

Съветниците в Петрич решиха да напуснат Водната асоциация в Благоевград.

29-ма в местния парламент гласуваха "за" предложението на управителя на ВиК-Петрич Ивайло Христов за самостоятелност на дружеството.

По време на сесия днес парламентаристите в южния град последваха примера на на съседна Кресна, където даже хората проведоха референдум преди три години и така се спасиха от драстичен скок на водата, какъвто стана в Благоевград и в останалите общини в региона.

Няма консолидация на Асоциацията за всички общини в област Благоевград, което води до невъзможност за получаване на евросредства и финансиране. Ако ВиК-Петрич остане в Асоциацията, ще загуби финансовата си стабилност, ако няма статут на оператор. Това означава, че в бъдеще няма да може да се изплаща заем от 600 000 лева, изтеглен преди време от дружеството", мотивира се управителят Христов.

Кредитът е бил за реконструкцията на водопроводната мрежа, голяма част от която е в окаяно състояние. Само преди дни Петрич осъмна със спукана огромна етернитова тръба в централната част на града и даже се наложи пожарникари да зареждат с вода отделението по хемодиализа в петричката болница, припомнят южните общинари. Част от съветниците са категорични, че ако ВиК не погаси задълженията, те ще останат за сметка на местната хазна, тъй като Водната асоциация няма да ги плати.

"След излизането на ВиК –Петрич от състава на Асоциацията е напълно реално дружеството да се развива със собствени средства, което ще води и до по-ниската цена на услугата. В момента водното дружество е определило цена на питейната вода за абонатите си от 97 стотинки за кубик. 68 стоинки струва гравитачната вода", посочи пред ОбС Ивайло Христов.

До момента във Водната асоциация не членуват единствено общините Кресна и Сандански. В Кресна даже проведоха референдум и хората единодушно защитиха цената на водата си, която е най-ниска в цялата страна.

За излизане от Асоциацията, председателствана от областния управител Бисер Михайлов, вече се обявиха Струмяни, Разлог и общини в Гоцеделчевско.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook