Питат кой получава 130 000 лева за кучешкия приют в Благоевград

04/12/2020 16:33 3 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Пети месец няма сключен довор за залавяне, кастрация и обгрижване на кучетата в общинския приют край Благоевград. Няма и резултат от проведения конкурс за избор на фирма. От Общината не съобщават къде отиват парите от местната хазна за безстопанствения в момента приют, които възлизат на повече от 133 000 лева.

Договорът на Илияна Балева, чиято фирма "Балико" стопанисваше общинския приют, изтече още в първите дни на август. Последва обществена поръчка от екипа на кмета Румен Томов, за която кандидатстваха Балева и фирмата на Георги Ценев от Кочериново - "ГИВ 2021".

Заложените изисквания бяха кандидатите са да имат нужния екип и оборудване - да имат на разположение 4- ма души. Единият от тях да бъде ветеринарен лекар, а останалите трима да са минали курс за защита и хуманно отношение към животните. Кучетата да се транспортират с кола с добра вентилация, а екипът да раполага с пневматичен пистолет.

При отваряне на офертите се оказало, че фирма "Балико" е подала непълни документация, а именно липса на информация, че разполагат с ветеринарен лекар за кучетата. Балева получила възможност да коригира офертата си. В крайна сметка на 15 септември станало ясно, че и двамата участници в надпреварата не отговарят на конкурсните условия. Едва месец по-късно - на 12 ноември, градоначалникът Томов подписал протокола на комисията. На същата дата обявил, че се прекратява на процедурата за избор на изпълнител за „Услуги по залавяне, ветеринарно - медицинско обслужване с настаняване в приют за безстопанствени животни и помещения, свързани с намаляване популацията на безстопанствените кучета".

Нова обаче няма до момента.

Благоевградски общественици внасят питане кой в момента стопанисва кучешкия приют. Ако това е Балико", как изпълнява дейностите, след като не отговаря на изискванията и на какво основания получава парите от бюджета на Благоевград. Местните парламентаристи настояват Томов да отговори с какви пари и на какво основание плаща в момента за стопанисване на приюта, а също така защо все още няма реални действия по тиражираната неотдав стратегия за справяне с бездомните кучета в града и съседните населени места.

"Наслушахме се цяла година на намерения и обещания, а реално свършена работа никаква", сочат недоволните благоевградчани.

Припомняме, Общината плаща за едно бездомно куче 166,92 лева. В тази цена влизат 52,80 лева за залавяне, 68,16 лева за кастрация, маркирането е 15,56 лева. Цената за ваксинация и на обезпаразитяване е по 4,32 лева. Храноденът е 3,20 лева. Евтаназията струва 9 лева, а събирането на умряло куче и извозването му до екарисаж става срещу 8,64 лева. Предвидените разходи за консумативи и поддръжка на сградата на приюта за година са за 6690 лева. За вода и ток се харчат приблизително 7000 лева.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Парушев -
    Абе не знам колко носи на пиене явно доста но поне да си върши работата защото всичко и във всяко направление в общината е на самотек
  2. Боре -
    Ич не е на малка ракийка носи си добре.
  3. Гражданин -
    Този кмет до каквото се докосне го проваля.Града гъмжи от бездомни кучета а той си пие малката ракия и не му пука.

Социално

новини благоевград facebook