Планират нов парк в Благоевград

22/02/2024 15:41 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Планира се изграждане на парк, който да обхване централната градска част на Благоевград с възрожденския квартал "Вароша". Това е залегнало в управленската програма на градоначалника Методи Байкушев, която ще се дебатира в ОбС на утрешната сесия. Часове преди заседанието председателят Радослав Тасков анонсира по-важните решения. Въпросната програма не се гласува. Относно евентуалния нов парк, той разясни, че в него ще се вкара част от улица "Александър Стамболийски"на по-ниско ниво и бившия ресторант "Златното пиле". Ще се простира до "Царския клуб във "Вароша". Вероятно ще се направи надлез, който да свързва пешеходните зони към "Моста на влюбените" и площад "Македония", начерта Тасков. Автомобилният трафик ще е под така наречения надлез.

Предстои и изготвяне на нов Общ устройствен план на града. Ще се работи по проблема с бездомните кучета чрез реално приложена нова програма за хуманно намаляване на популацията, работещ ефективно и хуманно Общински приют за кучета. Ще се оптимизира уличната инфраструктура в града, навременната ѝ поддръжка в добро състояние, предотвратяващо пътно-транспортни произшествия и щети.

Ще се изследва възможността за коригиране кръговите кръстовища – така че да се отпушат – да са наистина бързи, екологични и безопасни за пешеходците. Това ще стане на база реален експертен анализ на трафика и причините за задръстванията. Примерна мярка: „Изваждане“ на пешеходните пътеки поне 12 метра преди и след кръстовищата. 

Съветниците ще дебатират повторно правилника за дейността на омбусмана, който вероятно ще се избере през месец март. Тасков добави, че има уверение от страна на кмета Методи Байкушев, че ако бъде избран нов обществен посредник, то ще се осигурят всички необходими средства за неговата издръжка.

Утре местният парламент ще гласува и отдаване на общински сграден фонд за нужите на Граничното поделение над "Сапунджи дере" в града. Етаж от детската градина в благоевградското село Покровник ще се отдаде за архивите и експонатите на Регионалния исторически музей.

Терен ще получи и Любомир Траянов, председател на СНЦ за осъществяване на дейност в обществена полза “Пирин спорт – 2013“ за предоставяне под наем на общински нежилищен имот – самостоятелен обект в сграда, намиращ се на улица "Васил Априлов". Над десет за предложенията за издаване на строителни разрешения в Благоевград и населените места.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook