Почит към първите освободители на Горна Джумая

12/02/2023 11:04 0 Коментирай

Навършиха се 145 години от Първото освобождение на Горна Джумая. Признателни благоевградчани почетохха с литургия героите, дали живота си в битките срещу турските поробители.

Церемонията се състоя в двора на храм "Въведение Богородично", където е мемориалът на освободителите. Отслужи се заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата. Непосредствено след това бе отдадена почит на героите чрез полагане на цветя пред руския майор Орлински и войниците му. Припомниха исторически факти пред паметните знаци на генерал Спас Георгиев, Хаджи Коте Чорбаджигошев и Делчевия род, намиращи се около катедралната църква.

По повод годишнината в Регионалният исторически музей е отворен за откритата преди два дни патриотична изложба. В историята си Горна Джумая, днешен Благоевград, има две освобождения от турско робство. Първото от тях е на 12 февруари 1878 година, но жителите на града се радват на свободата за кратко. По силата на решенията на Берлинския конгрес, част от освободените български територии отново са върнати в пределите на османската империя. Второто освобождение на Горна Джумая става факт 34 години по-късно.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook