Почитаме светци закрилници

23/04/2024 08:25 0 Коментирай

Днес се почита Света Александра - покровител на мъжете и войниците, а също и Лазар Български. На 23 април имен ден празнуват Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Лазар, Лазара.

Свети Лазар бил българин от село Дебелдял на 14 километра от Габрово. Още като момче той оставил родното си място и отишъл в Мала Азия, където бил нает за овчар в село Соми. Като християнин обаче той бил хвърлен в тъмница и подложен на жестоки мъчения. Лазар ги понасял стоически заради вярата си в Христа. Затова бил убит на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст. Над мощите на стетеца ставали много чудеса.

Света Александра била съпруга на император Диоклетиан и изповядвала езическите ритуали. Тя станала свидетел как измъчвали Свети Георги, а той останал с несломена вяра. Видяла как Господ изцерявал неговите рани и той отново бил невредим. Свети Георги не изпитвал никакъв страх и открито казвал на своите мъчители, че е християнин и вярва в Христа. Света Александра видяла и как мечът убил младия смел войн Свети Георги. Тя станала християнка.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook