Ваксинални примамки за хищници в областите Благоевград, Кюстендил и Перник

23/04/2024 08:02 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Ваксинират лисиците срещу бяс. В зависимост от атмосферните условия разпръскват примамки от въздуха със самолет. Ваксинирането е в 23 области, сред които Благоевград, Кюстендил и Перник. Ваксини за хищниците няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите.

Около София и около АЕЦ „Козлодуй“ примамките ще бъдат разпространени ръчно от специално обучени хора. Ваксиналните примамки са с формата на кубче, а специфичната им миризма привлича хищниците. При случаен контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни.

Контролът на извършената ваксинация включва: контрол на приемането на ваксинални примамки, серологичен надзор, чрез откриване на антитела срещу вируса на беса в кръвни проби от ваксинирани животни.

Специалисти напомнят, че болестта бяс е опасно вирусно заболяване, което засяга всички бозайници и човека. Дивите хищници са основен резервоар на болестта у нас, като това са главно лисиците и в по-малка степен чакалите. Стратегията на България за превенция и изкореняване на заболяването включва орална ваксинация на лисици и ежегодна ваксинация на кучета.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook