Погнаха дилъри на гласове

01/07/2021 16:57 0 Коментирай

Разследват сигнали за масово купуване на гласове в Югозапада. Обазувана е преписка по докладна записка на полицейски служител относно стимулирано набиране на избиратели в полза на кандидати за народни представители.

В докладната записка се излагат твърдения, че на 29 юни в хотелски комплекс в Кюстендил – двама, които са с македонско и българско гражданство, неустановени към момента, са провели среща с представител на политическа партия от Кюстендил. Уговаря ли се за предстоящите парламентарни избори. Според МВР, са имали план да привлекат 15 000 македонци да гласуват в секциите в Кюстендилско на 11 юни. Според вътрешния министър Бойко Рашков, един от тримата е бивш министър.

"Разбирам, че служебният министър на вътрешните работи продължава да се старае да влияе на предизборната кампания - от днес и с клеветнически намеци, които, макар и недоизказани, лесно могат да бъдат асоциирани с мен. Няма да казвам, че с това се опитва да замаже тоталния хаос, който създаде в МВР. Вероятно има и някаква лична неприязън към мен, което си е негов проблем. Знаем и че наши симпатизанти са привиквани и респектирани в полицейските управления през последните седмици. Само че няма да допуснем изборите да се спечелят "служебно" - чрез служебното правителство. Ако има данни за престъпление - да действа с цялата строгост на Закона. В противен случай трябва да понесе отговорност за думите и действията си - нищо, че никой не е гласувал за него - постът изисква министърът да притежава някакво достойнство", коментира в социалната мрежа бившият вътрешен министър от ГЕРБ Христо терзийски. Той е водач на листата за НС в Кюстендил.

Докладната записка е изпратена с резолюция „за РП-Кюстендил“ без да е извършена проверка.

Поради липса на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление против политическите права на гражданите, прокурор при РП - Кюстендил е възложил проверка на органите на МВР, като е дал пълни, конкретни и подробни указания за събиране на достатъчно данни, с които да бъде изяснена фактическата обстановка.

Съгласно Указания относно организацията на работа и осъществяването на контрол за законосъобразност от ПРБ при провеждането на избори, проверката от органите на МВР следва да се осъществи в срок не по-дълъг от 48 часа. Материалите по преписката следва да бъдат докладвани лично на наблюдаващия прокурор, който едва след това ще може да прецени има ли достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер.

Както вече информирахме, сутринта жандармеристи блокираха Кюстендил и съседни населени места. Антимафиоти имаше в сандански села и ромски махали.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook