Полицаи от Благоевград и Петрич надуха сирени за повече пари

29/11/2020 15:13 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Полицейски служители от Първо и Второ управление се включиха дистанционно във втория национален протест за по-високи заплати.

Дежурните патрулки надуха сирени пред полицейските сгради и с това потвърдиха, че са на първа линия в борбата срещу Ковид-19. Настояват възнагражденията им да скочат с 30 процента от догодина, както на останалите в държавната администрация.

Символични протести проведоха криминалистите в Гоце Делчев и Петрич.

Междувременно полицаи и пожарникари от цялата страна се събраха пред Народното събрание днес и изразиха недоволството си от премиера Борисов и правителството, което отказа да увеличи заплатите им, а ги остави само с 15 процента завишение спрямо настоящите. Във връзка с усложнената епидемична обстановка от Синдикалната федерация на служителите в МВР призоваха своите колеги да ограничат до минимум физическото си присъствие по време на протеста, а присъстващите да спазват стриктно противоепидемичните мерки. Желаещите да подкрепят протеста пък могат да го направят по места – както го направиха и по време на протеста на 8 ноември – като включат, когато и където това е възможно, за не повече от минута светлинната и звукова сигнализация на патрулните автомобили.

Припомняме, на 25 ноември депутатите одобриха ръста на заплатите в системата на МВР. От 1 януари трудовите възнаграждения на полицаи и пожарникари ще нараснат с 15 на сто, реши и парламентарното мнозинство, одобрявайки окончателните текстове за парите в МВР.

За да покрият разходите по увеличение на заплатите, по бюджета на МВР ще постъпят допълнително 77,5 милиона лева.

От допълнителните средства в МВР 47.6 милиона лева ще са за противодействие престъпността и опазване обществения ред, други 10.9 милиона за защита на границите, а допълнителни 13.2 милиона лева се заделят за пожарна безопасност. За развитието на системата на вътрешното министерство сумата се увеличава с 5 600 000 лева.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook