Полицаите излизат на протести за повече пари

23/05/2022 17:08 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Ръководство на МВР застана зад исканията на полицаите за по-високи заплати. В същото време СФСМВР и Синдикатът на служителите в затворите призовават членовете и симпатизантите си на 3 юни да излязат на мълчалив протест пред сградите, в които изпълняват задълженията си. Те организират и национален протестен митинг на 12 юни.

От съобщение на синдикатите, изпратено до медиите, става ясно, че причината за недоволството е липсата на яснота в политиката по доходите в сектора и започналите фрагментарни структурни промени, без отчитане на бележките и предложенията им. Синдикатите настояват за реална реформа и по-високо възнаграждение, но въпреки провелите се срещи, не са получили задоволителен отговор от управляващата коалиция.

"Отказваме да приемем за нормален факта, че отправената на 27 април покана към народни представители от управляващата коалиция за среща по въпроси, свързани с изпълнението на Програмата за управление на страната, все още е без отговор, допълват синдикатите. Обявили сме категорично от политическото ръководство на МВР, че заставаме зад справедливите искания на синдикалните организации в министерството за повишаване на доходите. Всички виждаме каква е обстановката и че с досегашните заплати просто става трудно”. Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев по повод готвените протести на полицаите, цитиран от БТА. По негови думи има неща, които в рамките на министерството не могат да се решат. „По отношение на планираните реформи – процесът върви много ритмично и една голяма част от ангажиментите вече са изпълнени. Със синдикатите – социалният контакт не е прекъсван. Провеждаме срещи, на които обсъждаме всички проблеми”, подчерта той.

"Необходимо увеличение на бюджета на ведомството, което да позволи изплащане на по-високи трудови възнаграждения. Това обаче може да стане само с решение на правителството. "Всички чакаме актуализацията на бюджета. Казвам, че е възможно да има повече пари, но не мога да се ангажирам от кога и с колко процента ще бъде увеличението", заяви Темелакиев.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook