Съветници заседаваха на затворения от години плаж в Благоевград

23/05/2022 15:18 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Общински съветници заседаваха на плажа в Благоевград, който преди да се затвори от бившите концесионери, беше модерен Аквапарк.

Свикаха ги кметът Илко Стоянов и председателят на ОбС Радослав Тасков. Кворум обаче не се събра, за да се излезе с решение за тегленето на заем от над 17 милиона лева за строителство в парк "Бачиново" и ремонт на открития байсейн. Повечето от присъствалите се въздържаха от вот. Междувременно парламентарният шеф Тасков и членовете на Председателския съвт обявиха днес, че на предстоящата сесия този петък ще се дебатира предложението на съветника Павлин Янкулски за провеждане на референдум. Общественото допитваане цели благоевградчани ка гласуват "за" или "против" заборчаването за следващите 20 години.

Кметът Илко Стоянов подчерта пред членовете на няколко комисии в ОбС да преценят дали децата на Благоевград ще ходят на басейн в съседни общини или още следващата година да има открит модерен комплекс с минерална вода.

"Дали обектът ще се реализира обаче зависи от решението на общинските съветници. В момента се намираме на едно място, бъдещето, на което ще бъде решено от ОбС. Картината я виждаме всички ние тук и тя е тъжна. Ситуацията не е нова за Благоевград, новото обаче е, че успяхме да осигурим финансиране, при това само за няколко месеца и сега имаме реален шанс да я променим. Истината е, че можем да започнем незабавно възстановяване на обекта“, коментира Стоянов.

Той допълни, че едно модерно съоръжение, каквото планира да реализира Община Благоевград, ще има сериозна добавена стойност и защото то ще се превърне в предпочитано място за български и чуждестранни туристи.

"Предложението за теглене на дълг от Фонд ФЛАГ е ДО 17 348 339 лева, а в случай че след приемането на програмите за бъдещото европейско финансиране и при евентуално наличие на безвъзмездно финансиране на проекта или части от него по някоя от тях, то получените средства могат да се ползват като мостово финансиране, именно защото са по европейски финансов механизъм", заяви за пореден път градоначалникът.

На въпрос, възникнал по време на заседанието на комисиите, Стоянов бе категоричен, че проектът не може да се реализира поетапно, защото по този начин няма как да бъде финансиран от Фонда.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook