Поредна антична находка в Хераклея Синтика

24/07/2020 09:30 0 Коментирай

Мраморен коринтски капител изровиха в античния град Хераклея Синтика край петричкото село Рупите.

Добре запазеният капител е от II или най-късно от началото на III век. Той е бил част от западния портик, за който досега не беше сигурно дали е имал мраморна колонада. Находката се отличава в детайлите от досега откритите капители, които също са майсторска изработка – а това означава, че градът е бил достатъчно заможен, за да си позволи на няколко пъти много добри каменоделци, коментираха археолози от екипа на доцент Людмил Вагалински.

Припомняме, преди две седмици археолозите откриха торс на мъж. Смятат, че това Аполон или Ефеб. Фигурата е от мрамор. През месеца намериха и част от скулптура на богинята Артемида. Находката е от долната част на пластика, както и фрагмент от корнизите с лъвски глави, каквито вече са откривани и по-цялостно запазени на този обект.

През този сезон археолозите ще опитат да локализират югозападния ъгъл на форума, за да се изчисли точната квадратура на площада. Това ще помогне да се изгради представа за истинските мащаби на Хераклея Синтика, за икономическата мощ на града в сравнение с Амфиполис, Филипи, Тесалоника, Берое.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook