Порочни схеми ощетяват горски и ловни стопанства

04/05/2022 15:53 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

По сигнали на дърводобивни фирми в Югозапада са установени дългогодишни схеми, довели до източване на десетки милиони лева от държавни горски и ловни стопанства.

Данните са от Гоцеделчевско, Сатовча, Сърница и други поделения на държавните горски предприятия, сочи в доклад депутатът от ПП Александър Дунчев, бивш шеф на АИГ.

Дунчев отбелязва, че за въпросните схеми в земеделското министерство от различни фирми през годините са подавани редица сигнали. Директорите на държавните предприятия също са сезирали министерството. Последният сигнал е подписан от над 30 фирми през лятото на 2021 година, но към днешна дата не са предприети стъпки за ограничаване на порочните практики. В същото време, с повишаване на търсенето на дървесина през последната година като възобновим и климатично неутрален ресурс, и особено през последния месец поради срива на износа на дървесина от Украйна заради войната, финансовите щети за държавата продължават да растат.

Дунчев настоява земеделският министър Иван Иванов да бъде изслушан в парламента. В детайлното проучване на Дунчев са анализирани 800 тръжни процедури за добив и продажба на дървесина в 20 родопски стопанства, както и 100 тръжни процедури за дългосрочни договори за добив и продажба на дървесина в цяла България. Най-големи загуби са за горските стопанства - над 15 милиона лева.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook