Предизборно финансиране на Благоевград, Симитли, Кюстендил, Радомир и Перник

17/02/2021 13:41 0 Коментирай

Благоевград получи малко над 1 000 000 лева за модернизация на читалищната сграда на площад "Македония", в която се помещава и Камерна опера. Парите са гласувани на заседание на МС днес.

За почистване на централно градско дере и реконструкция на десния бряг по улилца "Васил Левски" и за реконструкция на подпорна стена на съседната "Христо Смирненски" в Симитли, правителството отпусна 1 730 183 лева. Кметът Апостол Апостолов подчерта, че с поредната финансова помощ правителството доказва, че подпомага всички общини, независимо от партийната принадлежност на кметовете.

535 903 лева се насочват за строително-ремонтни дейности в старинния и възрожденски храм „Свети Димитър“ в Кюстендил, построен през 1866 година. "Това е голям жест към православните християни, нашите предци са строили тези храмове и сега има възможност да се поддържат. Храмовете са на целия български народ“, заяви архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия.

За храм „Свети Мина“ в Кюстендил са предвидени 311 332 лева за строително-ремонтни дейности. Ставрофорен иконом Генади Генадиев, председател на църквата, отбеляза колко навременна е подкрепата за извършването на възстановителните дейности.

За доизграждане на храма „Света Петка“ в Невестино правителството осигури 195 689 лева.

562 504 лева са за строително-ремонтни дейности по храм „Свети Лука“ край кюстендилското село Граница, датиращ от 10-ти век. В хода на заседанието на Министерския съвет иконом Светослав Григоров, ефимерий на манастира „Св. апостол и евангелист Лука”, отбеляза, че Светата обител е перла в короната на Кюстендилската духовна архитектура и изказа благодарност за осигурената подкрепа.

За продължаване строителството на храм „Сретение Господне“ в гр. Перник на днешното правителствено заседание бяха отпуснати 75 000 лева.

По бюджета на община Брезник се отпускат 246 000 лева за закупуване на ново оборудване и обзавеждане на читалище „Просвещение-1870“. Кметът Васил Узунов отбеляза, че средствата ще се използват за вътрешен ремонт, така че сградата да може отново да се ползва за важни мероприятия.

За проектиране и изграждане на улица, пътна връзка към индустриална зона „Перник“ Министерският съвет предоставя 2,3 млн. лв. на община Перник. Кметът Станислав Владимиров определи помощта на правителството като навременна и уточни, че със средствата ще се изгради довеждаща инфраструктура към индустриалната зона. „Това ще помогне за привличането на инвестиции в общината“, допълни Владимиров.

2 100 000 лева отпуска правителството за реконструкция и рехабилитация на водопроводна мрежа в община Радомир. Кметът Пламен Алексиев заяви, че по този начин ще бъде предоставена възможност за първи път да се направи реконструкция и ремонт на мрежата.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook