Предколедни рокади в ОбС - Благоевград и дълг за 9 милиона лева

23/12/2022 15:41 0 Коментирай

Общински съветници напуснаха официално комисии в Общински съвет - Благоевград. Те подадаха оставки, които бяха обявени от председателя Радослав Тасков на сесия днес. Моментално избраха нови.

Напусналите са Соня Ставрева, Лилия Иванова и Македонка Шопска. Не съобщават мотиви.

Шопска е досегашен член в Комисията по здравеопазване. Соня Ставрева загърби Комисията по социална и жилищна политика и Комисията по образование, култура и вероизповедание. Лилия Иванова беше в две комисии - по социални дейности, жилищна политика и следприватизационен контрол.

На заседанието днес в тях влязоха съответно д-р Владимир Таковски, Асен Кайнакчиев, Евгени Бибов и Веселин Христов.

Спорни дебати се разразиха в залата относно искането на кмета Илко Стоянов да се изтегли заем за над 9 милиона лева. В крайна сметка съветниците го одобриха. Парите са за инсталация в депото за отпадъци край благоевградското село Бучино. Проектът е на стойност близо 36 милиона лева. Заемите от Фонд "Флаг" са два - краткосрочен и дългосрочен, който е за анаеробната инсталация в сметището.

Припомняме, до момента за изграждането на анаеробната инсталация са разплатени едва 8 888 881 лева и предстоят сериозни плащания. Верифицирането на направените разходи става след разплащането им, а Общината няма свободни оборотни пари да го направи, затова е нужно поемането на дълг. Има наложена финансова санкция от 5 процента, свързана с избора на изпълнител, направен от управленския екип на кмета Румен Томов, втора санкция в същия размер още се обжалва от общината, като за разлика от предни проекти сега санкциите се удържат още в началото. ДДС е в размер на 4 625 000 лева. Плащанията, които предстоят до края на проекта, са в размер на 28 183 838 лева.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook