Превърнаха зоопарк в концлагер за животни

01/02/2024 10:02 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Юрист извади на дневен ред съществуването на зоопарк, който 12 години е без лиценз. Според него животните са в концлагер и страдат.

Любомир Иванов пита кметския екип в Кюстендил колко пари се наливат в него. "Там се наливат пари от общинския бюджет, това са пари на кюстендилци. кога ще се преуставо тази дейност. Животните там са като в концлагер. В плачевно състояние са тези животинки. Това е човешката страна на този проблем. Прокурори спят с отворени очи. Управлявани бяхме от феодал. Искам конкретните пареаметри колко струва този обект. Животните се държат като заложници на мегаломански проекти", коментира Иванов.

Внесъл е искане пред градоначалника Огнян Аатанасов по Закона за достъп до обществена информация. "Лъвът Шака от 12 години живее в нелицензиран, тоест незаконен концлагер за животни в Кюстендил. Няколко самозабравили се общински чиновници си правят "далавера" са сметка на бюджета и на гърба на невинните животинки, които страда", публикува в социалните мрежи любомир Иванов.

"Надявам се, в рамките на вашата материална компетентност да предприемете необходимите действия за преустановяване на този незаконосъобразен процес и да пристъпите към изпълнение на предвиденото още от заповедта на МОСВ през март 2011 година. Освен своята неправомерност, като фактическо съществуване, казусът с този нелицензиран обект има и своите морални, човешки измерения. Животните, които юридически не следва да са там, но фактически са там са поставени в неимоверно лоши условия", пише Иванов до кюстендилския кмет.

Той смята, че животните се държат там като заложници за някакви бъдещи проекти. Още от Любомир Иванов, без редакторска намеса: "Прилагам Ви официални удостоверителни документи получени по същият ред, като настоящото Заявление от МОСВ и РИОСВ Перник-София, с които да видите и да се убедите, че финансиране не е било получавано през тези почти 12 години от държавата за ремонт на този нелицензиран обект! Предлагам Ви да направим проверка/инспекция със служители на общинска администрация на терен за да видите, че още от табелата на вратата "Зоокътът е в ремонт", която не отговаря на изискванията за информационна табела по смисъла на ЗУТ/ и моята скромна, но настоятелна персона за да се убедите, че не съм голословен. В случай, че държите на публичност и прозрачност по темата, за мен няма да е проблем да присъстват представители и на средствата за масово осведомяване/други заинтересовани граждани. В допълнение ще добавя, че в Закон за защита на животните, в „допълнителните разпоредби“ има легални дефиниции на „болка, страдание и увреждане“ /параграф 2/, „диви бозайници“, „диви котки“ и „диво животно“ /параграфи оот 4 до 6/, които са недвусмислени. Всякакви тълкувания, че животните в този нелицензиран обект могат да бъдат приравнени на „селскостопански добитък“ /или нещо подобно ще са неправомерни! Юридически е безспорно, че посочените видове животни извън естественото им местообитание, могат да се намират единствено и само на територията на надлежно лицензирани „зоопаркове“.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook