Признание за планинските спасители в Банско

10/05/2021 16:38 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Мъжете от Планинска спасителна служба в Банско за пореден път изпълниха мисията си по спасяването на човешки живот. Направиха го както винаги – с висок професионализъм, с пълна отдаденост на каузата, без да щадят сили и не на последно място – с риск за собствения си живот, благодариха от кабинета на кмета Иван Кадев.

Благодарение на смелостта и смоотвержената работа на планинските спасители, през нощта на 10 май беше открит и транспортиран в Разлог икономистът Владимир Каролев, който в предобедните часове на неделния ден направил спускане със сноуборд по склона на връх "Малка Тодорка" в посока към "Дългото езеро".

"Въпреки трудния терен и опасните условия, акцията е акуратно организирана и проведена незабавно след получаване на сигнала. В нея се включват дежурните спасители от ПСС- Банско и доброволци към отряда. Целият останал състав е бил в готовност при необходимост да се присъедини към спасителните действия", сочат от Общината.

Специални благодарности се изказват към най-възрастният спасител в Банско - Методи Баненски. Той неотлъчно е при екстремни операции в Пирин вече 44 години. Неговият син - Стойчо Баненски, който е заместник-кмет на Банско, също е сред участвалите в спасяването на Каролев. Той пръв достигнал до него, заедно с брат си Росен Баненски - директор на НП "Пирин".

В резултат на дългите години съвместна работа, между планинските спасители е изградено доверие и екипните им действия в екстремни условия са прецизно стиковани, заяви Стойчо Баненски и изрази надежда, че пострадалият ще се възстанови. Притеснява се и за спасителите, защото условията в планината в момента са много опасни, заради голямото количество сняг и опасност от лавини заради високите температури.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook