Прокуратурата разследва корупционни практики в Югозападния университет

20/12/2023 14:38 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Окръжна прокуратура - Благоевград се самосезира по повод изнесени в медиите данни за корупционни практики в Правно-историческия факултет на Югозападния университет. В публикациите се съдържа информация за нанасяни оценки на студенти без положени изпити, фалшифициране на подписи, издаване на дипломи без полагане на изпити.

Предстои извършване на проверка. "Изпити се взимат с фалшифицирани подписи, алармира преди дни бившият преподавател в благоевградския университет Стефан Дечев.

Както вече информирахме, според твърденията на историка, има дипломирани студенти без реално положени изпити, с фалшифицирани протоколи. Дечев посочи, че това се случва в Правно-историческия факултет - факултетът на новия ректор Марин. Той подчерта, че никой не оспорва автентичността на изнесените от него факти. Говори се само за уронване на престижа. Бившият преподавател в Благоевград коментира и поведението на някои от колегите му в университета. По думите му те са забелязали същите неща, но не са сигнализирали, а са си мълчали. Ти да видиш, че собственият ти подпис е фалшифициран и да не сигнализираш - това е съучастие, критикува Дечев.

"Това е една култура, една нагласа, която се култивира през последните години и особено се задълбочи, когато главен прокурор стана бившият вече главен прокурор Иван Гешев, на който сегашният новоизбран ректор беше научен ръководител", изказа мнението си още Стефан Дечев. Припомняме, че преди две дни той сигнализира за фалшифициране на неговите подписи върху изпитните протоколи в ЮЗУ. Министерството на образованието и науката започна проверка по случая. Университетът вече избра своето ново ръководство в лицето на декана на катедрата, за която става дума в сигнала - професор Николай Марин.

Югозападният университет остава едно феодално владение на фамилията Юруков и на фамилията Марин", смята Дечев.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook