Разлог и Гърмен първенци по нелегална сеч

20/12/2023 15:10 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

 

От служителите по опазване не горските територии от началото на годината към момента са съставени общо 361 броя Акта за установени административни нарушения. От тях 357 са по Закона за горите и 4 по Закона за лова и опазване на дивеча, отчете директорът на ЮЗДП-Благоевград Валентин Чамбов.

С най-голям брой съставени актове са в Самоков, Гърмен, Разлог. Общото количество дървесина , задържана в базите за съхранение към същата дата е 330 кубика обла дървесина, от които 272 кубиса дърва за огрев и 59,2 кубика строителна дървесина. Задържани са още 19 автомобила, 20 каруци, 20 бензино-моторни триона, брадви, исландски мъх.

Съставените актове в обхвата на ЮЗДП към същия период на миналата година са общо 502. 

Данните сочат, че през настоящата година има значително намаляване на нарушенията в горски територии, това е следствие от завишаването на контрола в горските територии от една страна и от друга, конкретно за миналата година – спекулативното завишаване на цените на дървесината в следствие на повишеното и търсене.

Анализ превенция и възникване на горски пожари на територията на ЮЗДП ДП гр. Благоевград.

До настоящият момент /20.12.2023 г./ на територията на ЮЗДП са възникнали 78 пожара. Засегнатите от пожарите територии са 2859 декара, от които 165 са с върхово опожаряване. От засегнатите площи 2150 декара са държавна собственост, което представлява 75% от засегнатата територия.

Засегнати са 926 дка иглолистни гори, 910 дка широколистни гори и 256 декара смесени гори. ЮЗДП ДП, гр. Благоевград има изградени 9 броя пожаронаблюдателни кули в следните ТП „ДГС/ДЛС“: Благоевград, Кресна, Сандански, Катунци, Гоце Делчев, Дикчан, Гърмен, Места и Елешница. Информацията от кулите постъпва в изграден централен информационен център намиращ се в административната сграда на ЮЗДП ДП, гр. Благоевград.

Териториалните поделения на ЮЗДП разполагат с 29  противопожарни автомобили, приведени в изправност и в готовност за действие при възникнал горски пожар. Имат също два булдозера и 12 комбинирани багера, които също се включват ефективно при потушаване на пожарите. В предприятието и териториалните поделения са формирани 76 дежурни екипа (специализирани групи за гасене на горски пожари) с общо 633 служители участващи в тях.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook