Прокурори и ловци по следите на убити бременни кози

15/12/2020 17:10 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Прокуратурите в Сандански, Разлог и управата на НП "Пирин" разследват сигнал за убити 14 бременни кози.

Снимките и гневен коментар към тях бяха разпространени от природозащитника и общински съветник от Демократична България Тома Белев в социалната мрежа. Зловещите кадри са от парков участък "Каменица" над Сандански.

От Съюза на ловците и риболовците публикуваха подробна информация относно снимките на убитите бременни диви кози на територията на Национален парк "Пирин".  "В момента е краят на брачния период при дивите кози и е почти невъзможно женските да са в толкова напреднала бременност. Те раждат малките си през пролетта, в периода май-юни, вероятно когато са направени и фотосите.

"Свързахме се с Тома Белев, който потвърд, че снимките не са направени сега. Той е получил фотосите от негов познат, който отказва да даде повече информация по случая. Екоактивистът не потвърди и локацията на умрелите животни", казаха от Съюза на ровците и риболовците.

Според директора на НП "Пирин" Росен Баненски, в района на парков участък “Каменица”, има над 1 метър сняг, което прави достигането му изключително трудно, а и опасно, защото рискът от активиране на лавини е много голям. Въпреки това той е разпоредил пълна провека по случая.

"Самосезирахме се по случая, който се разпространява във Фейсбук. Уведомили сме прокуратурите в Сандански и Разлог, тъй като НП „Пирин“ от северната и южната част граничи с огромни територии и не знаем къде е станало това, ако въобще е на територията на Парка. Много неизвестни има от самите снимки, но при всички положения това е престъпление", обявиха днес от НП "Пирин".

Съгласно закона за биологичното разнообразие, дивата коза е защитен вид.

Който противозаконно унищожи, повреди, държи, придобие или отчужди екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни или екземпляр, се наказва с лишаване от свобода до 5 години, както и с глоба до 20 000 лева.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook