ЮЗДП-Благоевград даде за 15 години 5000 хектара в Рила

15/12/2020 16:10 0 Коментирай
Снимка Свободна Европа Снимка: Свободна Европа

3500 декара гори в Рила са феодализрани от енергийния бос Христо Ковачки и близки до него фирми. Държавни гори са заменени в непосредствена близост до НП "Рила" и около Говедарци и Мальовица. При замяната средната цена на един квадратен метър гора е била оценена на около 4 лева. Пазарната стойност в района е 120 лева, разкри неправителствена организация.

Собственик на фирмата “Ел Ем Импекс” е Христо Ковачки. Другите две фирми - “Агросим” и “Грейд 2004” са регистрирани на същия адрес в "Индустриална зона Орион", където се намират неговите офиси, съобщи Свободна Европа. За района на Говедарци от години има проект за курортно-туристическа локализация „Искровете-Говедарци-Мальовица“. Той предвижда 57 километра нови ски писти и лифтове, както и нови 13000 легла. Заменените от държавата парцели приличат по форма на писти и съвпадат с трасетата на лифтовете и пистите от проекта.

Още през 2008 г. от коалиция "За да остане природа в България" съобщиха, че "Държавната агенция по горите няма повод да твърди, че не е знаела какви гори заменя, защото сама е разпоредила създаването на нови имоти в държавния горски фонд, които имат ясната характеристика на трасета за ски писти и лифтове". Междувременно, докато текат процедурите и се уточнява каква е щетата на държавата от замените, част от гората в отделни парцели вече е изсечена.

Изображенията показват два от заменените парцели, които според Имотния регистър са собственост на фирмата "Агросим" ЕООД. Управител на фирмата е Миглена Петришки. Справка в регистрите показва, че тя е и в ръководството на партия "Български демократичен център", която наследи партия "Лидер" на Ковачки.

От проверка в регистрите за позволителните за сеч се вижда, че в тези парцели такава не е позволявана, а в този участък има запаси от бял бор и смърч.

Документите показват, че в района на Мальовица има само две позволителни за сеч на общо 9 кубични метра дървесина с цел премахването на 9-10 опасни дървета покрай основната писта над Меча поляна. От информацията за наличната дървесина в публичните горски карти се вижда, че от гората са изсечени над 10 хиляди кубически метра дървесина. Това означава, че оттам са изнесени близо 1000 камиона с дървесина. Количество, което не може да остане незабелязано.

Експанзията на фирми, свързани с бизнесмена Христо Ковачки в района не се изчерпва само със заменките. В началото на април в сайта на Югозападното държавно предприятие в Благоевград е обявен "Конкурс за предоставяне стопанисването и ползването на дивеча в дивечовъден участък „Рила”. На сайта липсва информация за резултата от конкурса, който е обявен със заповед на министъра на земеделието. От договора се вижда, че срещу по-малко от 50 000 лева годишно държавата дава за следващите 15 години Дивечовъден участък “Рила” на фирмата “Ви Ай Хънтинг”, която е била единствен кандидат. Районът, който фирмата “Ви Ай Хънтинг” получава за стопанисване е с големина над 5 хиляди хектара.

От публично достъпните данни става ясно, че над 53 000 декара в подножието на Рила, хотел и ски съоръжения, разположени в район, за който има проект за развитие на писти и хотелски комплекси се контролира от няколко фирми, които са индиректно свързани с Ковачки.

“Това на практика е феодализация с помощта на държавата. Реално вече никой друг не може да прави нищо в района под Мальовица без негово съгласие. Съответно само той може да окрупни имотите така, че те да стават за нещо. Неговата цел включва горите, придобитите под наем хотели, чайни и влекове. Процесите със заменките са такива, че там не е било възможно да участва някой, който не е бил близък до правителството. В тези процеси няма пазар, а само връзкарство”, каза Владислав Панев.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook