Протест срещу задължителни мобилни кантари, касови апарати и лаптопи в лозята

31/07/2024 10:17 0 Коментирай

Протестират лозари и винопроизводители. Недоволството им е породено от наредба на данъчните, която се отнася до движението на стоки с висок фискален риск.

"Наредбата изисква да имаме мобилен кантар, на който да мерим гроздето. На полето трябва да разполагаме също с лаптоп и електронен подпис, да пуснем номер на превозно средство, килограми и цена към НАП, след това да изчакваме да дойде номер, с който стоката да пътува", обясни Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарска камара.

"Когато пристигне в преработвателното предприятие, стоката отново трябва да бъде премерена. Ако има разлика в килограмите, пускаме коригираща декларация. Изчакваме НАП, за да видим дали ще приеме тази корекция, или ще изпратят фискален контрол на място. Ако изпратят такъв, трябва да се затвори предприятието за 4 часа. Рискуваме гроздето да започне да ферментира и да го изхвърлим", коментира Чорбаджийски в национален ефир. Той обясни, че в момента няма кантари на лозовите масиви просто защото такива не са нужни.

"Това е поредната административна тежест за земеделските производители. Лозята намаляват с всяка изминала година. Ако тази щуротия остане, следващата година лозовите масиви ще намалеят поне с още 20 процента. Ще станем вносители на вино и консуматори, а имаме такива традиции във винопроизводството". Представители на Националната лозаро-винарска камара са провели среща в НАП и са се опитали да обяснят процеса, по който работят, но от приходната агенция не са проявили разбиране, посочи Чорбаджийски.

Според него и колегите му новите изисквания за безсмислени, защото на всеки портал на преработващите предприятия има камери с видеорегистратори. Друг проблем, който производителите на грозде отчитат, е свързан с необходимостта от номер, с който да пътува всеки камион, превозващ такава стока. Ако такъв липсва, глобата, която се налага, ще бъде в размер на 15 хиляди лева. Консултираме се с юристи, за да заведем дело за пропуснати ползи".

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook