Постим за Богородица до Преображение

31/07/2024 09:30 0 Коментирай

Всяка година на 15 август християните по света честват Преображение господне и Успение на Пресвета Богородица – два от най-светлите празници в Православието. В дните преди тях вярващите се отдават на няколкодневен период на молитва и въздържание, известен като Богородичен пост.

Преди поста - на 31 юли, са Богородични заговезни, когато се яде месо и млечни продукти. Със започването на самия пост трябва да се избягва обилното хранене и сладките храни. Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни се препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и несготвена храна.

Във вторник и четвъртък се ядат варени без олио и масло гозби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло и вино. На празника Преображение Господне се разрешава риба.

Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, също се консумира риба. Богородичният пост е по-лек от Великденския. 

Постът от 1 до 14 август е един от четирите големи пости, на които християните се отдават през годината. Началото на периода се отбелязва в храмовете с водосвет, а във времето от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.

На 31 юли се почита Свети Евдоким. Чества се и светицата Юлита. Имен ден празнуват Евдокия, Евдоки, Дочо, Юли.

Евдоким се родил в Кападокия (Мала Азия) от благочестиви родители – Василий и Евдокия. Във времето на цар Теофил той бил млад офицер във войската. Но и като военен полагал голям труд да живее по евангелските заповеди. Бил непорочен, милосърден, избягвал всякакви суетни развлечения и празнословия. Сред шума и светската суета бил като крин сред тръни и като злато сред огън.

Заради неговите необикновени добродетели царят го назначил за кападокийски воевода. На тая висока служба Евдоким се стараел да бъде справедлив пред всички. Неговите мощи се показали целебни. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook