Започват анаеробната инсталация на депото край Благоевград

13/04/2021 17:22 3 Коментирай

Германската фирма Bekon, която е един от участниците в консорциума ДЗЗД "Балканика Биогаз", прави първа копка на анаеробната инсталация в добилото скандална слава депо край Благоевград.

Стартът е на 15 април в местност между селата Бучино и Българчево. Отпуснатите средства са над 32 000 000 лева по Оперативна програма.

Срокът за въвеждане в експлоатация е 1090 календарни дни. Анаеробна инсталация ще се използва за обработване и третиране на биоразградимите отпадъци, ще бъде безопасна за околната среда.

Договорът е с предмет ,,Пълен инженеринг – проектиране и авторски надзор на основна и довеждаща инфраструктура, СМР на основна и довеждаща инфраструктура, доставка и монтаж на инсталация за суха метанизация с тунелно компростиране и когенерационен модул на разделно събрани биоразградими отпадъци, въвеждане в експлоатация и обучение на персонала“.

Припомняме, два консорциума се конкурираха в обществената поръчка на Община-Благоевград. В последната фаза от надпреварата бе отстранено „Обединение Благоевград 99”, в което са фирмите „Интерком“ ЕООД, „Еко аква системи“ ЕООД, „Енергоинвестинженеринг“ ЕООД и чешките дружества Enviprojekt Czec S.R.D. и Vitkovice envi AS.

Анаеробната инсталация е планирана с капацитет 13 819 тона годишно, което е 70% от всички генерирани хранителни отпадъци на територията на регионалното депо и 35% от всички генерирани зелени отпадъци, 30% от генерираните дървесни отпадъци и 10% от всички генерирани отпадъци от хартия и картон.

Благоевградското депо, което погълна милиони левове, към момента се нищи от Специализираната прокуратура. До дни държавни обвинители започват разпити за забавените процедури по откриване на депото, предизвикани от отказ на кмета Румен Томов да подпише с избран оператор. 

До разследването се стигна след сигнал на общинските съветници от ГЕРБ за забавения договор за експлоатация на новото сметище край село Бучино. Над 60 души се очаква да бъдат разпитани по сигнала, сред тях съветници от настоящия и предишния общински съвет, както и общински служители, консултирали градоначалника по казуса. Местните парламентаристи изтъкват, че решението да не сключи договор с избраното обединение е взето еднолично от градоначалника Румен Томов. Предмет на разследване е и направеният разход за над 2 000 000 лева за возене на боклука от Благоевград до Костинброд.

Както е известно, Pyмeн Toмoв прекрати обществена поръчка за избор на оператор на сметището и oтĸaзa дa cĸлючи дoгoвopa c избрания от екипа на предишния градоначалник Атанас Камбитов изпълнитeл ДЗЗД „Peгиoнaлнo дeпo – Блaгoeвгpaд 2019” c yчacтници „Цeнтъp зa peциĸлиpaнe” EOOД, „Pecypc Фoнд” OOД и „Eĸo Koмюнити” EOOД. Moтивът, който Томов обясни преди време е, че иcĸa oбщинcĸaтa фиpмa „Биocтpoй” дa e oпepaтop в дeпoтo.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Борисова -
    Тоя боклук кога ще го возят извън общината?
  2. Виктор -
    А ТИКВАТА ИДВА ЛИ?
  3. Бай Ставри -
    Чакам те Руменчо

Социално

новини благоевград facebook