Камбитов пророкува 100 милиона санкция за депото в Благоевград

10/09/2020 07:46 0 Коментирай

За поредната порция лъжи от Чичо Томовата колиба разказа бившият кмет на Благоевград и ексактивист на ГЕРБ Атанас Камбитов.

Така той нарича екипа на градоначалника Румен Томов. Този път коментарът на Камбитов е свързан с наложената преди дни финансова корекция от 5 процента заради пропуски в проекта за анаеробна инсталация на депото край благоевградското село Бучино. Средствата са 26 600 000 лева. Санкцията от МОСВ е над 1 333 300 лева.

Наказанието е заради приложена незаконосъобразна методика за оценка и допуснати съществени нарушения по самата процедура по избор на изпълнител – според контролния орган има противоречие между отделните съставни части на документацията за участие.

Фирмата-изпълнител, с която бе подписан договор в края на месец април, е "Балканика Биогаз", част от германски консорциум. Оказва се обаче, че методиката за анаеробната инсталация е писана от финансовия спец в екипа "Томов", Иво Николов, който бе заместник-кмет при Атанас Камбитов. Този факт екскметът пропусна да коментира.

"Спука се поредният балон и лъснаха поредните лъжи. Кметът, избран от Общински съвет и зам.-кметът, назначен от кмета, Ясен Попвасилев (две в едно), призна на сесия, че бюджетът ще бъде под „напрежение“, заради 8 милиона лева санкции по европроектите, но не призна, че всички тези санкции са по времето на тяхното 9-месечно управление, защото по проектите не се работи, допускат се груби грешки и не се спазват сроковете на Оперативната програма. Казах, че това ще се случи, още в началото на годината, и няма как да бъде другояче, след като се уволниха над тридесет експерти, които изпълняваха тези проекти. Уволниха ръководителя и доказан авторитет Зорница Кралева и закриха евродирекцията. Същите тези хора, които в годините осигуриха почти 200 милиона лева европари за Благоевград", гневи се Атанас Камбитов.

"Попвасилев удобно скри, че само преди няколко дни има наложена корекция за над 1 330 000 лева по проекта за изграждане на анаеробна инсталация, поради гореспоменатите причини. Дотук, с 2-та милиона изгубени с извозването на отпадъците, станаха над 3 330 000 лева само за депото. Ако продължават в същия дух, прогнозирам, че санкциите ще стигнат до 100%, да се чете: почти 100 милиона", пророкува Камбитов.

"Ако знаехте как, щяхте да направите поне един читав проект, защото досега нямате нито един, с който да усвоите тези 8 милиона, които изгубихте. Това го позволява Оперативната програма, разбира се, ако знаехте къде, как и за какво…(културна инфраструктура; Приоритетна ос 1). За съжаление и тук изпуснахте сроковете. Кметът не призна,че той и другият кмет лъгаха за дълга на Общината, оправдавайки с това бездействието си - то не бяха 18 милиона, то не бяха 24 млн., то не бяха 28 милиона, поне да се бяха разбрали да говорят едно и също. Оказа се, че са 4,9 милиона, както е видно от отчета на бюджета, който те внесоха, разчитайки донякъде, че и това ще мине незабелязано. Разчитайки донякъде на незаинтересоваността, донякъде на незнанието, донякъде на късата памет на хората", публикува бившият градоначалник в социалната мрежа.

"Сега, за да се направи един добър проект, трябва да се наемат добри външни консултанти, на които трябват да се платят добри пари от бедната Община. Явно това е целта", пита Камбитов

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook