Рецитираха стихове на Вапцаров, за банскалии разказва баба Елена

23/07/2022 13:07 0 Коментирай

Благоевградчани се поклониха пред поета-антифашист Никола Вапцаров. Навършиха се 80 години от убийството му.

Церемония се състоя пред барелефа на Вапцаров при Драматичния театър, носещ неговото име. Припомниха факти и емблематични стихове на революциенора.

Банско почете подобаващо свидния съгражданин. В навечерието на разстрела пред паметника му се събраха десетки банскалии, представители на местната власт, политици. Музеен комплекс-Банско показва специална изложба в къща-музей „Никола Вапцаров” под надслов „Песен за човека“, посветена на годишнината от неговата гибел и на 140-та годишнина от рождението на неговата майка баба Елена Вапцарова.

От екрана на лятната филмомания на централния площад в 21.00 часа ще звучи вълнуващи разказ на баба Елена за нейния Никола, останал завинаги в сърцата на хората със своята вълнуваща поезия.

На 23 юли 1942 година състав на Софийския военен съд осъжда на смърт шестима души – за подривна дейност, в разгара на Втората световна война. Един от обречените на разстрел е Никола Вапцаров – тогава на 32 години, издал една-единствена книга със стиховете си, „Моторни песни“ (1940). Присъдата е изпълнена още същия ден, малко след 21 часа, на Гарнизонното стрелбище в София.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook